Årets barn- och ungdomsbok
De dödas längtan
Gustav Tegby
Rabén & Sjögren
Jurygruppens motivering
De dödas längtan är en spännande och medryckande berättelse om magiska väsen i ett nutida Stockholm. Queerhet ses som en självklarhet och karaktärernas upplevelser av att vara olika typer av väsen skildras på ett vis som många queera personer kan relatera till. På ett skickligt sätt och med ett språk anpassat för målgruppen lyfter Gustav Tegby fördomar och hur dessa kan användas för att separera olika grupper och vända dem mot varandra.
En vän till tant Irene
Ellen Svedjeland, Elin Johansson, Emma AdBåge
Rabén & Sjögren
Jurygruppens motivering
En vän till tant Irene innehåller klassisk tematik men berättas utifrån ett queert nyskapande barnperspektiv där queerhet hela tiden ses som en självklarhet - inte minst i beskrivningen av kärleksförhållandet mellan de två flickorna Naima och Lisen. Elin Johansson och Ellen Svedjeland har skrivit en varm och humoristisk berättelse med ett uns av svärta, där texten samspelar mycket väl med Emma AdBåges barnnära illustrationer.
Kärlekssång – Vers 1
Ebba Berg
Hegas
Jurygruppens motivering
Kärlekssång – Vers 1 är en berättelse om kärlekens outgrundliga vägar, skildrat med ett både vackert och lättläst språk. Med en huvudperson som aldrig könas kan läsaren själv tolka vem som är berättare. Ebba Berg lyckas också skildra transbakgrund på ett nyskapande sätt, utan att varken sudda ut karaktärens erfarenheter eller tvinga på ett annorlundaskap.
Sex. En historisk resa
Elin Hägg
Opal
Jurygruppens motivering
I den unika boken Sex - En historisk resa skildrar Elin Hägg historien ur ett sexuellt perspektiv, på ett lättillgängligt och ofta roligt, men alltid informativt sätt. Queerhet skildras som en given del av den sexuella historien sedan urminnes tider, istället för att förpassas till marginalen. Den visuellt proffsiga formgivningen, där text och bild samspelar och lyfter varandra, gör att boken tilltalar en bred publik.