Prisma Litteraturpris vill uppmärksamma och hylla den queera litteraturen samt skapa möjligheter för fortsatt queerlitterärt skapande. Därför kommer pristagarna av Prisma Litteraturpris 2023 att tilldelas ett resebidrag, en skrivvistelse på en nordisk residens samt en statyett skapad av en konstnär för Prisma.
Läs mer om skrivresidenserna och konstnärerna som har skapat årets statyetter nedan.
Priserna
Vindbyholtgård Refugium
Residens
Vindbyholtgård Refugium förvaltas av Forfatteren Leif Hasles Fond och är en stillsam plats dit författare av skön- och facklitteratur liksom översättare och andra konstnärer söker sig för fördjupning och arbete med konkreta projekt i lugn och ro. Vinbylholtgård Refugium är beläget på en 1700-talsgård i Vindbyholt på Sydsjælland i Danmark. Gården har en stor trädgård som omges av skog och strand.
Läs mer om Vindbyholtgård Refugium på leifhaslesfond.dk/.
Hedlandet residens
Residens
Hedlandet residens är en hållplats för gränsöverskridande processinriktad konstnärlig praktik, en hållplats som erbjuder möjlighet till utveckling och samverkan. Hedlandet erbjuder tid och rum för att enskilt eller tillsammans med andra utforska och utveckla små och stora projekt gärna i nya genreöverskridande litterära samarbeten.
Läs mer om Hedlandet på hedlandetresidens.se/.
Borkhult Lapphem
Residens
Borkhult Lapphem drivs av systrarna Matilda och Elisabet som efter många års studier och arbeten utomlands återvänt hem till Östergötlands skogar. Hösten 2016 fick de äntligen möjlighet att köpa sina drömmars hus, det som kallas Lapphem, och börja bygga på en idé om ett kulturhus på landet. En plats för mat, musik, konst och skratt. En plats där alla delar är lika viktiga och där alla ska känna sig välkomna.
Läs mer om Borkhult Lapphem på borkhult.se.
Cecilia Uutela Larsson
Konstnär
Cecilia Uutela Larsson är verksam i Malmö och skapar skulpturala verk, oftast i keramik. Cecilia vill att verken hon bygger ska sträcka sig mellan det mjuka och hårda, och statyetten hon bidrar med till Prisma 2023 kommer att byggas i keramik.
“Jag tycker det är fantastiskt att det etableras ett pris för att lyfta queer litteratur, något som kan hylla och uppmärksamma queera verk, och kanske ännu mer; sätta dem på kartan för det lässugna homot!
I statyetten som jag arbetar med just nu, så har jag låtit mig inspireras av ordet prisma. I verket är det något som får lov att brytas upp och transformeras. Det finns också tydliga spår av mitt eget formspråk, som ofta är mjuka och ganska enkla figurer.”
Läs mer om Cecilia på Instagram.
Porträttbild: Martin Dam Kristensen.
Hanna Skog
Konstnär
Hanna är 31 år och har en bakgrund som arkitekt men har precis bytt bana och börjat plugga på konstakademin i Köpenhamn. I sitt arbete utforskar Hanna ofta teman rörande natur, skog och politik.
“Queer skönlitteratur var min första kontakt med queerhet och queer läsning har fortfarande en stor och viktig plats i mitt liv. Så att få bidra med en prisstatyett till detta pris känns jättefint!”
Läs mer om Hanna på Instagram.
Nina Eriksson
Konstnär
Nina Eriksson är en svensk konstnär baserad i Bergen i Norge. Hennes arbete rör sig mellan text, textil skulptur och installation, med fokus på olika sätt att uttrycka upplevelser av queer tillvaro i avgränsade och fragmenterade skulpturserier och textarbeten. Ofta är målet att spränga upp plats för nya formuleringar och uttryck - ett utvidgande av vad som är queert, hur det ser ut och kan förnimmas. Hennes arbete tar utgångspunkt i begär: efter andra, efter varandra, efter frigörelse och i hopp.
“Jag arbetade med statyetten med tanken om att allt som kan queeras och förvrängas bör göra det innanför en så erkänd struktur som ett kulturpris ändå är. Statyetten kan därför inte stå själv och är inte stöpt i en igenkännbar form. Den är till en viss grad omformbar på grund av materialet och behöver stöttas eller hållas för att ge mening. Min statyett är ett mjukt glansigt horn, en spiral, något väldigt fysiskt greppbart. Det finns många sätt att konkret röra den och knyta an till den.
Jag ser Prisma som något som tillgängliggör queer litteratur och just gör den synlig för de som söker den och vill kunna knyta an till den. Det är otroligt viktigt och jag är glad att få vara med på ett litet hörn.”
Läs mer om Nina på ninabritta.myportfolio.com eller på Instagram.
Porträttbild: Paulina Tamara Cid.
Bild 1: Svetten rann, träet sög
Bild 2: Vi har en riktning, en sprucken plan
Hanna Una Holmquist
Konstnär
Hanna Una Holmquist är en konstnär verksam i Malmö. Una arbetar främst med animation, trä och lera som medium. Materialet och handens utövande har blivit allt viktigare och berättelserna växer fram samtidigt som hens händer formar materialet. På senaste tiden har Unas konst börjat handla om en form av poetisk ömhet för det som finns kvar, en vilja att hålla i, fast och om. Ömheten för trä som ett levande och starkt material, som har använts av människor genom tiderna, är kopplat till människans vilja att forma sig själv och sin omgivning.
“Mitt arbete med statyetten har hittills varit en ganska intuitiv och lustfylld process där mina händer formar några som skyddar.”
Läs mer om Una på Instagram.
Konstnär
Moa Bruke
Moa Bruke, en blivande slöjd- och bildlärare i Göteborg, är en konstnär som experimenterar med gränslandet mellan frikonst, särskilt måleri, och de hantverkstekniker som slöjden erbjuder. Hennes arbete korsar gränserna mellan det visuella och det hands-on, och hon strävar alltid efter att hitta nya sätt att kommunicera och dela sina idéer.
I sitt arbete med att skapa statyetten strävar Moa efter att hedra alla de gömda queers som genom litteratur, brev, dagböcker och andra skriftliga verk lyckats få sina röster hörda och skapat sammanhang.
“Jag känner en stark stolthet över att kunna bidra till Prisma, och jag känner en djup respekt för alla som har varit med och gjort denna fest möjlig. Både de som skapar och de som älskar queer kultur förtjänar erkännande och uppmärksamhet.”
Läs mer om Moa på moabruke.webnode.se eller på Instagram.
Bild 1: Patterns from a nightmare No. 1
Bild 2: Reflections of a swamp
Konstnär
Jan Marius Kiøsterud
Jan Marius är en icke-binär, queer konstnär baserad i Malmö som jobbar med skulptur, installationer, videoperformance och röst. I sitt konstnärskap utforskar hen teman som queerhet, kropp, abstraktion och rumslighet. En central del i hens konstnärskap befinner sig inom ramen av samarbeten och att röra sig över gränserna som definierar olika medier och uttryck.
”I arbetet med statyetten till Prisma har jag velat utgå från namnet prisma och försöka tolka det in i ett queert-abstrakt uttryck, genom att undersöka vad som kan definiera abstraktion som queert.”
Läs mer om Jan Marius på Instagram.
Fotograf verksbilder: Jan Marius Kiøsterud.
Konstnär
Hanna Ailaskar
Hanna Ailaskar bor i Vännäs utanför Umeå. Hon går andra året på Umeå konsthögskola och jobbar som syntolk. Hennes verk är oftast installationer med många delar, där föremålen i installationerna påminner om prydnader, bruksföremål, kroppsdelar eller figurer. Föremålen är ofta i textil eller keramik, och hantverket är en viktig del. Hantverket som något skevt och personligt, och system av föremål där saker händer i mellanrummen.
“Text är viktigt för mig i mitt konstnärskap, snarare att läsa än att skriva själv. Statyetten jag bidrar med kommer att vara i textil, och jag har utgått från prisman för den.”
Läs mer om Hanna på Instagram.
Fotograf verksbild: Jonna Iversen, Instragram.
Fotograf porträffbild: Hanna Ailaskar.